Val Auclair

Økologiske paradisviner

Vi kjører oppover Vallée du Paradis (Paradisdalen) på en nedslitt kjerrevei idet Denis utbryter begeistret ”Se, Séb har ryddet. Han har  fjernet gresset og pløyd!”  Forrige gang Tramontane var her for et halvt år siden så vinmarkene mest ut som en villmark. ”Endelig tjener vi nok penger til å rydde opp. Før solgte vi ingenting, nå har vi ikke nok vin. Jeg prøvde å kjøpe naboens marker. Han sa først ja, men da han skjønte hvor lett jeg selger vinen min, ombestemte han seg”. Denis virker litt skuffet ”Du vet, David Schildknecht smakte Les Barras 2009 for kort tid siden og ga den 90 poeng. Det hjelper på salget til USA, men vi ønsker å jobbe i Tyskland og Norge. Dere har en smak som passer våre viner; naturlige økologiske viner i en kjølig stil og med nensomt bruk av fat."

Vi kjører videre oppover i den øverste delen av det vakre dalføret  og passerer de gamle carignanvinmarkene til Les Barras. ”2011 er en vanskelig årgang i  Corbières. Vi har hatt utfordringer med mye nedbør og har måttet svovle mer enn vanlig. Selv om Tramontane har blåst hardt og gjort en god jobb - Denis humrer - har det vært en altfor våt sommer og et uvanlig år med tidlig blomstring”.  Vi passerer flaggskipsmarkene med 110 år gamle vinstokker, Eugène og Victor, som ligger helt øverst i innløpet til Vallée du Paradis, nesten 400 meter over havet. ”Jeg besøkte 13 aktuelle domainer før jeg bestemte meg for å kjøpe disse gamle parsellene her i høydedraget i Corbières. Jeg fikk med meg Séb. Séb har jobbet med vin hele livet sitt, sammen med faren, og tente umiddelbart på ideen.”

Denis er eieren og står for forretningene, mens Séb jobber mest i vinmarkene. De har ikke holdt på lenge, bare 5 år, og etter en periode med  eksperimentering av ulike cuvéer og bruk av fat, har porteføljen stabilisert seg. 2008-årgangen av Les Barras ble lagret i 4 måneder på brukte barriques, 2009-årgangen av Les Barras ble laget helt uten fat, mens Eugène & Victor 2009 fikk 4 måneder på brukte barriques. Fra og med 2010-årgangen har ingen av rødvinene deres vært i kontakt med fat. Men porteføljen deres har blitt betydelig redusert. Sist gang vi var her smakte vi en spennende vin laget  av 100 % Aglianico fra eldgamle stokker; en drue som ofte benyttes som fyllmasse for å gi farge, men som står godt på egne ben hvis utbyttet er lavt. ”Plantene var for syke, vi måtte rykke dem opp. Nesten ingen stokker produserte druer lenger” sier Denis, han kan se jeg er skuffet ”Nå kan vi plante nye friske vinstokker - så vi kan lage mer Les Barras til Norge!” I tillegg til Les Barras og Eugène & Victor lager Val Auclair to hvitviner fra gamle parseller med Macabou. Emma er en fatlagret vin og laget på nesten 100 gamle  planter, mens Les Barras Blanc er ueiket og laget av ca. 65 år gamle stokker.

Vi smaker Les Barras Blanc. I 2012-årgangen ble Les Barras Blanc svært vellykket, og er ikke plaget av for lav syre og høy alkohol som ofte hindrer druen i å utrykke seg. Les Barras rouge fra årganger etter 2009 har holdt et stabilt høyt nivå med moderat alkohol etter regionens rykte. Det er imidlertid flaggskipet Eugène & Victor laget på 100 %  Carignan fra 110 år gamle stokker som  virkelig viser potensialet til de høytliggende vinmarkene i Corbières. Vinen er dyp, tett og rik med en lang syrefrisk ettersmak; en inkarnasjon av Carignan! Vi nikker tilfreds; Eugène & Victor er  dessverre utsolgt men Les Barras 2013 er nå i salg i vinmonopolets bestillingsutvalg.