Sang des Cailloux

Pragmatikeren Serge Férigoule og hans tre døtre

Skyene henger blytunge over markene og landsbyen Vacqueyras og idet vi åpner inngangsdøren til Sang des Cailloux begynner det å striregne. Serge Férigoule møter oss i entreen, smiler vennlig men virker litt plaget og ser svært bekymret ut når flere besøkende ankommer noen minutter senere. Litt motvillig tar han fram noen flasker i skapet ved inngangsdøren mens han titter ut og konstaterer at det fortsatt laver ned. Vi smaker. Vinene er stramme, tette og tanniske. Vi spøker litt med at hans viner minner mest om en nytappet Beaujolais Nouveau  "Jeg ønsker ikke tanniner!" utbryter han og skjærer en grimase mens han tygger på sin Lopy 2007. Vi skvetter tilbake - litt undrende - liker ikke Serge sine egne viner ? "Se ut. Dere ser vel hvordan regnet pisker i bakken man kan da ikke smake vin i slikt vær!" Egentlig har Serge  Férigoule et pragmatisk syn på biodynamisk jordbruk, og  når vi spør om hvorfor han har valgt  å drive vingården sin etter biodynamiske prinsipper og Rudolf Steiners sin filosofi svarer han kontant "Det virker. Jeg skjønner det ikke, men det virker. Vinen blir bedre" Alas det er liten tvil om at Sang Des Cailloux er en av de aller beste representanter av AOC Vacqueyras.

Vi skrur klokken tilbake til i 1975 da to brødrene Richard delte eiendommen. Den ene av eindommene var spiren til det som snart skulle bli Sang des Cailloux. I 1979 ble Serge Férigoule ansatt på gården. Han var utdannet ønolog fra vinskolen i Montpellier, og siden  J. Richard ikke hadde nær familie til å overta gården ble i 1982  Serge Férigoule medeier og siden eneeier (1990). I dag eier gården 17 hektar plantet med 70 % Grenache, 20 % Syrah, 7 % Mourvedre og 3 % Cinsault. Denne sammensetningen benyttes også i hovedvinen deres, som med sine 45 - 50 000 flasker i året, står for ca 80% av produksjonen. Vinen har vakre provencalske navn etter døtrene til eieren og heter vekselvis Cuvée Floureto, Cuvée Doucinello og Cuvée Azalaïs. Vinen lagres i minst 6 måneder i store fat og utbyttet er lavt (under 30 Hl/Ha). Serge  Férigoule lager også en prestisjecuvé, Cuvée Lopy, hvor det benyttes druer fra gamle vinstokker av Grenache og Syrah. Vinen lagres i 12 - 15 måneder i 450 liters fat som tidligere har blir brukt til modning av hvitvin. Den årlige produksjonen ligger på 8 000 - 10 000 flasker. I meget gode år (2000, 2001, 2005 og 2007, 2009 og 2010) lages også cuvée Oumage, der det benytter druer fra svært gamle vinstokker. Oumage lagres i 2 år på 1 - 3 år gamle 450 liters fat (tonneau) og ligger i 2 - 3 år på flaske før salg.

Vinene til Sang des Cailloux fra den fabelaktige 2009 årgangen er tilgjengelig i polets bestillingsutvalg og 2010 finnes i utvalgte spesialbutikker litt  produktinformasjon kan finnes her.