Kutch Wines

Vinmaker Jamie Kutch
Hjemmeside http://www.kutchwines.com
E-post jamie@kutchwines.com
Telefon +1-917-270-8180
Jamie KutchJamie Kutch

 

 

 

 

Da Jamie Kutch i 2005 forlot en sikker karriere som børsmegler på Wall Street i New York til fordel for en usikker tilværelse som vinmaker i San Francisco, ble han ikke levnet store sjanser. Det var heller ikke så rart, for på dette tidspunktet kunne han absolutt ingenting om det å lage vin. Men spådommene ble gjort til skamme, og idag en Jamie en av de aller fremste produsentene av kvalitetsvin i California.

Jamie vokste opp i North Port, Long Island som sønn av en båtbygger. Han merket godt farens glede over å jobbe med hendene sine, men til tross for at Jamie selv var fingernem, fulgte han ikke etter i farens fotspor da han forlot grunnskolen. Isteden flyttet han til Bronx for å studere. Etter noen magre år som student, fulgte 12 gode år i finansbransjen. Men en dag sa det plutselig stopp. Jamie hadde sett lyset igjennom et glass Pinot Noir fra Kosta Browne, og følte et sterk dragning mot det å gjøre noe annet, noe med hendene. Og vinmaker var det han ville bli. Han ringte derfor Michael Browne hos Kosta Browne for å be om råd. Michael rådet ham til å ta sjansen og toppet det hele med å tilby ham en slump druer når høsten kom. Jamie sa derfor opp jobben, pakket kofferten, og dro. Med seg i bagasjen hadde han kjæresten og troen på å lykkes.

Bakgrunnen som selger hjalp ham godt igang, og allerede før han forlot New York, hadde han skaffet seg 400 kjøpere via forumet eRobertParker. Hos Kosta Browne laget han denne høsten 150 kasser Pinot Noir som endte med svimlende 16.3 vol % alkohol. Men han var i det minste igang. Året etter bestemte han seg for å forsøke mindre ekstraksjon men valgte feil innhøstningsdato og endte opp med en vin på 15.2 vol %. Jim Laube i Wine spectator likte imidlertid dette feilskjæret veldig godt og ga vinen 93 poeng. Etter dette dro Jamie til Romanée Conti i Burgund for å lære av de største. Dette har bidratt til stadige forbedringer i vinene hans, noe en fallende score i Wine Spectator er et bevis på.

Ingen fat falt ned under jordskjelvet i august 2015 selv om det hele kan se litt ustøtt ut. Å prøve vin direkte fra fat er alltid morsomt. Her er det McDougall Ranch 2011 som går i glasset.

På jakten etter å skape den perfekt balanserte vin, har Jamie benyttet mye tid på å lete frem til vinmarker der kombinasjonen av klima og jordsmonn er riktig. Det er ikke lett å finne disse stedene og enda vanskeligere og sikre dem (hindre at andre tar dem), og dette har gjort at produksjonen bare har økt forsiktig de siste årene.

Etter innhøsting blir druene behandlet svært forsiktig, nøysomt sortert, og flyttet kun ved hjelp av gravitasjon. Det endelige målet er å finne frem til uttrykket Pinot Noir har på et bestemt sted og til en bestemt tid ved en minimalistisk tilnærming. Vinene blir ikke overmanipulert, og syre eller vann har ikke blitt tilsatt i noen av vinene siden 2007. Ei heller fargeforsterkere (sic). Et slikt totalavhold er uvanlig i California. Minimaliststilen gjenspeiler seg også ved bruk av spontanfermentering der det er villgjær som forekommer naturlig på drueklaser og kjellerutstyr som står for gjæringen. Slik gjæring trenger gjerne mange dager å komme igang ettersom antallet gjærceller til å begynne med er beskjedent. For 2010-årgangen benyttet han 50% hele drueklaser, i 2011 økte han til 75%, og fra og med 2012-årgangen har han benyttet 100% hele drueklaser i gjæringen. Dette gir ekstra struktur til vinene.

All omrøring i gjæringskarene gjøres for hånd eller med føttene, og når gjæringen er ferdig overføres vinen ved hjelp av gravitasjon til franske eikefat. Der lagres den på bunnfall helt frem til flasketappingen som fjøres ca. 16 måneder etter innhøsting. Prosessen minner mye om den som benyttes hos Anthill, og bidrar til å fremme det naturlige potensialet som ligger i vinmarken druene opprinnelig kommer fra. I 2012 gikk han også til innkjøp av digre, franske Grenier-fat lik de som benyttes hos toppslottet Romanée-Conti i Burgund, i håp om å øke raffinementet enda et hakk.

Jamie er den eneste i USA som benytter slike digre Grenier-fat. De er laget i Frankrike og veier 4 tonn hver. Kvalitetsprodusenter trenger ikke stikke nesen sin i andre sine saker.

Sonoma Coast vinmarkene (to parseller) ligger på 450 meters høyde omtrent 4 kilometer fra Stillehavet. Vinrankene er plantet delvis med orienteringene nord-sør og nordøst-sørvest. Stokkene som ble plantet i 2003 består av Pinot Noir-klonene 114 og Pommard i jordsmonnene Hugo-Laughlin og Josephine & Suther. Dette er sedimentære avsetninger som stammer fra de geologiske periodene Jura og Kritt. I løpet av 2015 vil denne vinmarken være dyrket økologisk og biodynamisk.

McDougall Ranch ligger 300 meter over havet omtrent 6 kilometer fra Stillehavet i et område med unikt, kjølig klima. Vinrankene er plantet magnetisk nord-sør og består av Pinot Noir-klonene Dijon 114 og 155 på 44-53 rotstokker. Jordsmonnet er av typen Graywacke sandstein som er dannet i siste del av den geologiske tidsperioden Kritt. Stokkene er plantet i 1998. Vinmarken Hirsch kan skimtes på en åskam i underkant av 3 kilometer lenger sør.

Falstaff ligger lavest av de tre vinmarkene med sine 160-170 meter over havet. Avstanden til Stillehavet er 13 kilometer. Vinmarken ligger på en bølgende ås hvor Pinot Noir klonene 828, 115 og 777 på 101x14 rotstokker ble plantet magnetisk nord-sør i 2001. Jordsmonnet er marin kvartssandstein av typen Goldridge og er fra de geologiske tidsepokene Pliocene og Miocene. Selv om avstanden til Stillehavet er større enn for de andre to vinmarkene er dette det kjøligste av de tre stedene. Druene som dyrkes her er ofte ikke større enn erter noe som fører til at utbyttet kan være under 250 kg pr. mål. Dette tilsvarer 250 gram pr. kvadratmeter. Dette gir god kvalitet men dårlig økonomi. 

Årlig produksjon: 2500 kasser (2014)