Knez Winery (nedlagt)

Vinmaker Anthony Filiberti
Hjemmeside http://www.knezwinery.com
Telefon +1 (707) 895-3365
Anthony FilibertiAnthony Filiberti

 

 

 

I det liberale California hvor det for tiden er lov til å dyrke det meste, velger noen å holde seg til druer. Det kan vi her hjemme i Norge være glade for. Vinprodusenten Knez er en av disse. Det er ingen selvfølge at en vinprodusent dyrker sine egne druer, og i California er dette heller noe uvanlig. Isteden kjøper man råvarer fra egne druedyrkere, noe som gir fleksibilitet, men som også innebærer en reell risiko for at man en dag står helt uten druer. Men Knez har altså valgt (og hatt muligheten til) å dyrke selv, noe som gir dem kontroll over alt fra beskjæring og tynning til skadekontroll og innhøsting.

De tre vinmarkene deres ligger strategisk plassert i Anderson Valley, noen minutters kjøretur fra tettstedet Booneville. Anderson Valley er kjent for sin gunstige kombinasjon av maritim påvirkning, kompleke jordsmonn og en nesten ideell mengde sollys. I tillegg dyrkes det mye av de tradisjonelle klonene Martini, Pommard, David Bruce, Wädenswil og Wente i denne dalen.

Knez betrakter seg kun som forvaltere av landområdet de eier, og tilstreber derfor en bærekraftig druedyrking ved å følge biodynamiske prinsipper. I tillegg benytter de vitenskapelige analyser og metoder som hjelpemiddel for å hente mest mulig ut av klima og terroir. Ved å ha en finger med i alt fra druedyrking til vinifikasjon, lagring og tapping, lager de Chardonnay og Pinot Noir-baserte viner som er like komplekse, uttrykksfulle og lagringsverdige som de mer kjente Burgunderne.

Vinmarken Demuth ligger vakkert til på nordsiden av Anderson Valley. Anthony inspiserer Chardonnaydruene som dyrkes helt øverst i vinmarken Demuth på 500 meters høyde.

Vinmakeren hos Knez, Anthony Filiberti, er også kjent som en av de tre bak Anthill Farms. Hver dag går han gjennom vinmarkene og observerer planter og druer for på den måten å lære om hvordan klima og miljø påvirker dem. Dette helt nødvendig for å kunne lage god vin, mener Anthony. Han foretrekker uttrykket til viner fra kjølige klima og har en særlig forkjærlighet for enkeltmarksviner. Vinifikasjonen er tradisjonell, med spontanfermentering, og ingen klaring eller filtrering.

Vinene til Knez uttrykker naturlige årgangsvariasjoner. Her diskuterer vi 2013-årgangen. Produksjonslokalet til Knez er ikke lett å finne. I det fjerne kan vi skimte det under noen flotte eiketrær.

Vinmarken Cerise ble plantet i 1995 og der dyrkes det tilsammen 10 forskjellige kloner i 15 forskjellige parseller. Hovedklonene som benyttes er Martini, David Bruce, Pommard og Wadenswill, og i tillegg noe av Dijonklonene 114, 115, 667, 777 og 828. Et tynt lag med toppjord og en helningsgrad på 10-30% gir små bær med et dypt og rikt aromabilde. Marken er på 154 mål og ligger 200-300 meter over havet.

Vinmarken Demuth ligger på toppen av åsen og nyter en fabelaktig utsikt. Den ble tilplantet av Demuth familien på midten av 80-tallet. Her er laget med toppjord tykkere noe som uttrykker seg i mer robuste viner og et mer komplekst aromabilde. Vinmarken er på tilsammen 60 mål hvor 28 mål er beplantet med Pinot Noir-klonene Wadenswil og Pommard, mens de resterende er beplantet med den gamle Chardonnay-klonen Wente. På grunn av alderen til vinstokkene, kan dyrkingen foregå uten noen form for tilførsel av vann. Vinmarken ligger 400-500 meter over havet.

Vinmarken Knez er den yngste av de tre markene, og ble plantet i 2009. Marken dekker området mellom Cerise og Demuth og ligger 300-400 meter over havet. Øverst i marken er det plantet 16 mål med forskjellige Pinot Noir kloner. Lenger ned følger to parseller med Syrah/Viognier og Pinot Gris, Friulano, og Malvasia. Hver av disse parsellene er på 4 mål. I likhet med de øvrige vinmarkene blir denne marken dyrket uten noen form for kjemikaliebruk. Første innhøstning fra marken var i 2012.