Henrik Möbitz

"Tysklands beste Pinot Noir?" skriver Nils Are Økland i Vinforum 15.04.2013. Nå, endelig, er Henrik Möbitz sine viner tilgjengelig både gjennom basisutvalget (lansert 7/3) og i vinmonpolets tilleggsutvalg (lansert 4/4) men dessverre i svært begrensede mengder, så det gjelder  å kjenne sin besøkelsestid!

Vi besøkte Henrik i November og smakte en rekke av hans viner inkludert de fabelaktige og pur unge 2011 og 2012  fra vinmarkene Kanzel, Koepfle og Kapelle alle beliggende i vinmarken Alte Oelberg i Ehrenstetten utenfor Freiburg. Tidligere hadde han også vin fra vinmarken i Steinberg, den kanskje beste parsellen i Alte Oelberg, men da avtalen gikk ut på dato fikk han ikke fornyet leiekontrakten. Steinberg finnes imidlertid i 2007 årgangen og er tilgjengelilg bestillingsutvalget.  

Henrik Möbitz er ikke vinmaker av yrke, men  utdannet kjemiker ved Novartis i Basel der han nå har en ledende stilling innen utvikling av nye legemidler. I tillegg til en doktorgrad  i kjemi har han også en mastergrad i filosofi. I fritiden er han lidenskapelig opptat av vin og siden Henrik reiser mye i jobbsammenheng benytter han enhver anledning til å grave i all verdens avkroker etter  kultprodusenter av Pinot Noir.  For ca. 15 år siden bestemte han seg for utvikle sin lidenskapelig interesse et skritt videre;  han ville lage vin selv. Fasinasjonen for Pinot Noir drev ham, med vitenskaplig nøyaktighet, kritisk sans og ikke minst pågangsmot, til å starte jakten etter passende parseller. Han fikk leid en knapp hektar vinmark og en bondegård til å huse fatene sine. Henrik Möbitz har dedikert seg til "Pinot Noir" - verdens vanskligste drue - og ønsker samtidig å ta avstand fra hypen rundt den tyske Spätburgunder; i likhet med Holger Koch -en annen fremadstormende kultprodusent av pinot noir fra Baden - skiller han grunnleggende mellom disse to "druene". 

Ettersom vin utelukkende er en lidenskap der økonomiske forhold bør holdes utenfor er Henrik opptatt av at god Pinot Noir kun kan lages ved å ta høy risiko i vinkjelleren og ikke la kontroll styrt av frykt få overta.

       

At dette er ekte kultviner vitner også størrelsen både på vinmarkene og produksjonen om; kun 0.6 hektar med 2000 flasker og med ingen planer om utvidelse. Alle flaskene er nummerert på etikettene. Fordelene med den beskjedne størrselsen er stor grad av fleksibilitet med hensyn til innhøstningstidspunkt og druenes modningsgrad. Takket være familie og venner kan druene høstes raskt og rett før væromslag og dermed oppnå høyest grad av modning samt kvalitet. Druene bearbeides så individuelt, noesom det ikke alltid er mulig på større gårder og plukkes i løpet av noen fåtimer. Alt gjøres for hånd, druemosten spontanfermenteres og blir liggende til April i fat på gjæren. Frem til flasketapping svovler han kun littegrann før fermentering. Og selvom han frem til 2008 nølte med å chaptalisering vinene sine - ettersom han ikke ville være med i kappløpet mot stadig høyere alkoholinnhold og betegner teknikken som en eufemisme for øking av alkoholnivå gjennom sukring av druemosten - tilsetter han i senere årganganger allikvel littegranne sukker. Men bare litt!  Henriks fullmodne druer gir uanset ett naturlig nivå på mellom 13 og 13,5 Vol % alkohol, men ender på mellom 11,5 og 12 etter fordampning ved fatlagring.  Etter den første moderate chaptaliseringen til 12,5 % i 2008 konstaterte han en betydelig kvalitetsforskjell der vinene hadde mer robusthet og substans med bedre integrert tanninstruktur samt klarnet bedre slik at han kunne tappe ufiltrert. 

Alte Oelberg er navnet på den lille åssiden som har blitt stående urørt i hundrevis av år. Ingen konsolidering eller restrukturering av åssidens vinmarker, kalt Flurbereinigung, har funnet sted her. Åssiden er den siste geologiske stigningen når man beveger seg sørover langs rekken av et lite fjellmassiv kjent som Schönbergkette. Dette ligger mellom Rhinsletten i vest (mot nærliggende Alsace) og foten av Schwarzwaldfjellene i øst, og fremstår som noe av den vakreste natur i Baden, helt sør i Tyskland.

En kort beskrivelse av Henriks vinmarker:

Kapelle. Den bratte sørvendte delen med gamle terrasser. Jordsmonnet er en blanding av mergel og sandstein med lite jernoksid. 
Koepfle. Den sørvendte åsryggen over Kapelle.  Rik matjord med massevis av jernoksid blandet med kalkstein. 
Kanzel. En liten vinmark som ligger mot sørøst over en klippe og omgitt av vindskjermende skog. Jordsmonnet består av kalkstein med mindre jernoksid sammenlignet med Steinberg eller Koepfle.

Denne fullstendige uavhengigheten fra vinbransjen forøvrig har som Økland påpeker medført at Henrik Möbitz kan etterstrebe ren kvalitet i sine viner.

Mer informasjon: les