Henri Milan

En drøy kilometer fra turistbyen Saint-Rémy-de-Provence ved foten av Alpillene lager Henri Milan noen av Frankrikets mest særegne viner. Jeg hadde smakt hans Papillon Rouge, en usvovlet bordvin, utallige ganger i Montpellier. Jeg er ofte skeptisk til naturvin men allikevel stod 2011 årgangen fram som en kjernesunn, frisk,  saftig  og ren vin. Alkoholen var lav, noe som er svært uvanlig med tanke på klimaet og den høye andelen Grenache  i blandingen (50 %). Undrende om hvordan han får det til bestemte vi oss for å avlegge ham en visitt en fredag ettermiddag en vårdag  i slutten av januar.  Etter en kort omvisning i vinmarken ble vi ønsket velkommen  til Henris fredagsbar! Naboer, venner, vinbønder, importører, restauratører, sjarlataner etc. kom rullende inn og gikk vaklende ut, og etter å ha smakt et titalls viner av Henris ulike cuveer i ulike  årganger,  tanksamples og eksperimenter – de fleste vellykkede heldigvis – ble vi eskortert til en av regionens beste økorestauranter Le Croque Chau med et vinkart rikt på naturviner inkludert Henris viner selfølgelig.

Selv om Rudolf Steiners filosofi er av Henris grunnpilarer, er Henris tanker om en vins selvbevissthet utenom det vanlige. Han spiller musikk for vinene og planter etter det gylne snitt. Jeg måtte spørre. «Hva slags musikk liker vinene best ? »  Henri svarer tørt. «Det jeg liker best; jeg spiller ikke alltid klassisk musikk, noen ganger har jeg har lyst til å høre på Cream eller Led Zeppelen, og vinene er stor sett med på notene» . Ledsaget av Schubert viser Henri fram sin  «tappekran»  som han selv har utviklet for de usvovlede vinene sine. Kranen  sørger for at vinene ikke kommer i kontakt med luft under flasketappingen, men hver enkelt vin må tappes for hånd. Henri er ikke i tvil om at hans tappekran er utslagsgivende for den høye stabilteten til de usvovlede naturvinene han lager. I tillegg gjør har svært hyppige målinger av flyktige syrer og bakteriell vekst under tanklagringen. Hvis sannsynligheten for bakteriell  vekst er høy, tilsettes alltid svovel. Det er få –om noen – som klarer å lage stabile usvovlede naturviner i det varme sør-Franske klima av druer som naturlig gir høy pH (lav syre) og Henri Milan bør være en  muse for unge vinbønder som ønsker å  lage sunn naturvin!

Den store variasjonen i ulike mikroklimat har inspirert Henri til å utvikle en portefølje som fanger disse variasjonene. Hver parsell vinifiseres separat slik at han kan identifisere kvaliteten til de ulike terroir.  Enkelte parseller av grenache har faktisk omtrent samme jordsmonn som legendariske Chateau Rayas med gul sand over kalkrik grus noe som forklarer den høye elegansen og friskhet til druen. De fleste rødvinene inkludert den usvovlede Le Pappion rouge SSA, Le Vallons og Clos Milan er laget på blandinger av ca 50 % grenache, like deler syrah og mourvedre kanskje litt Cinsault og Cabernet. Ved å blande inn en stor andel Syrah og Mourvedre gir Henri et yttligere tilskudd til vinenes uvanlige friske stil. Men Henri elsker å eksperimentere. Hens «Le Jardin» er laget på 100 % Merlot fra hovedsakelig godt brukte fat  og det er liten tvil om at han bruker topprodusentene på nordbredden til Dordognen er en passende målestokk mens prisen forblir er en brøkdel. Tramontane har 2 av vinene til Henri i salg i bestillingsutvalget www.vinmonopolet.no og den ivrige leser kan oppdrive ytlligere detlaljer på Henris egen nettside http://www.domaine-milan.com .