Domaine Navarre

Forbuden frukt. Thierry slår ut med armene og smiler mens vinden lugger ham i håret ”Dette er mitt kontor!”.  Vi står på toppen av åskammen og ser utover Thierrys vinmarker av 80 år gamle stokker av Carignan og Grenache. "Disse markene har aldri vært i kontakt med sprøytemidler".  Under oss ligger den pittoreske landsbyen Roquebrun vakkert inntil Orben omslynget  av nasjonalparken Massif Central. I skråningen, et steinkast unna, blafrer det i bladene til noen tusen planter Œillade - en urgammel og svært sjelden art. Vi går vidre rundt åskammen og Thierry peker "Der!" . I nordhellinga får vi med ett utsikt over plantasjen av den enda sjeldnere Aspiran (Ribeyrenc) innlullet i tørt sommergress.

Aspiran og Œillade var blant de mest populære drueartene i Languedoc på 1700- og store deler 1800-tallet,  men etter vinlusens herjinger måtte de vike for mer produktive spanjoler som Carignan  og Grenache. Aspiran og Œillade fikk aldri noe renessanse, og selvom Œillade fikk en reinkarnasjon  i sin fetter Cinsault, brukes ofte Œillade synomymt med Cinsault til stor forvirring for kjøpere og irritasjon for Thierry. Thierrys Œillade er ekte Œillade. Det er imidlertid hans 1000 planter med Aspiran som er hans stolthet men hans last.

”Jeg ble oppringt av myndighetene som kartlegger arter, de hadde fått nyss i at jeg laget forbudt vin av en uregistrert drue” . Plantene måtte rykkes opp. ”Jeg laget ikke engang vin de table !”. Thierry ler.  Heldigvis hadde Thierry en venn med innflytelse som kunne overbevise myndighetene om at dette var en svært sjelden og historisk verneverdig drue. Theirry fikk gjenhør men registreringen bød på flere problemer. Det ”offisielle” navnet på druen, Aspiran, var det samme som en av  nabokommunene og rådet mente at dette kunne skape forrvirring.  Thierry forslo istedet å benytte navnet ”Ribeyrenc” det oksitanske trivialnavnet til druen som ofte ble brukt i store deler av Herault, men en  skrivefeil gjorde at druen ble registrert som ”Riveyrenc” , en ”v” i stedet for ”b”! Thierry humrer. ”Jeg turte ikke nevne at de hadde registrert druen med ”feil” navn. Dessuten, Riveyrenc er også tilfeldigvis et trivailnavn på Aspiran/Ribeyrenc. Kjært barn har mange navn!”.

En smak av historie. Bestefaren til Thierry var en av de få i regjonen som tviholdt på sine stokker av Aspiran (Ribeyrenc) og før plantene døde, tok Thierry stiklinger og plantet et snaut hektar. Det gir ikke mange flasker. I tillegg er Aspiran fra naturens side lite produktiv og utbyttet ligger aldri på mer enn ca 30-35 ha/ha. Dette er nok en av grunnene til at druen aldri så  noen renessanse etter vinlusens herjinger. Det er synd, fordi druen var viden kjent for sitt aromatiske uttrykk og delikat smak.  ”Dette var det vi drakk i Langudoc på 1700 og 1800 tallet”  utbryter Thierry ” Se på fargen! ”Vinen er svært lys, litt som en lys burgunder, og  alkoholen er  lav.  Selv i 2010 og varme årganger som 2003 nådde den aldri mer enn 11 %. Vinen er forfrisknende og rik. Den dufter av urter, lakris og røde bær og er  både befriende og spennende. I tillegg til hans populær Œillade lager Thierry to ”vanlige” viner på Grenache, Syrah og Carignan.  Toppcuveen Olivier, lages fra gamle stokker og lagres på store brukte fat. Vinen er svært holdbar og viser potensialet til det brune skiferholdige jordsmonnet i den nordlige delen av St. Chinian.

Thierrys lager også en tørr hvitvin på på gamle stokker av Terret, en lett oksidert vin med spenst og personlighet. I tillegg lager han to  naturlig søte viner av Grenache og Muskatell. Det var bestefaren som med stor suksess laget en naturlig søtvin på Grenache Noir, og Thierry har bevart oppskriften ”jeg er konservator”, gjentar Thierry. ”Mitt ønske er å bevare regionens tradisjoner", men Therry blir med att alvorlig  ”Vi står overfor nye utfordringer i Languedoc; den globale oppvarmingen gir viner med høy alkohol. Spesielt  for Syrah og Grenache har jeg sett en merkbar økning de siste 20 årene. Œillade og Ribeyrenc derimot har holdt et stabilt lavt alkoholnivå". Selvom det fortsatt ikke er mange vinbønder som planter disse artene, er det en gryene interesse og Thierry har  tro på at nettopp Œillade og Aspiran kan bidra til å vidreutvikle Languedocs potensiale. Heldigvis er disse unike vinene å finne i Norge og 5 av hans viner er tilgjengelig i vinmonopolets bestillingsutvalg. Detaljert produktinformasjon kan oppdrives her