Domaine Clavel

Tre terroir og en hellig kopp
For ca 25 år siden, i en periode da Languedocs viner fortsatt var dominert av utvannede Carignanviner dannet Pierre Clavel en av de mest spennende domener i Languedoc.  Han hadde i lang tid jaktet på kilden til den hellige kopp (Copa Santa).  Med stort pågangsmot fant han tilslutt en sårbar vinmark i en utpost i Langudeoc, i et høydedrag ved "La Mejanelle" mellom Montpellier og middelhavet. Klimaet her er typisk middelhavsk, med tørre og svært varme sommerdager mens en frisk havbris gir kjølige netter. Et tykt lag av store, glatte rullesteiner på en leirholdig grunn sørger for god drenering, og druene må grave dypt etter vann og næring. Dette gir vin med karakter.

Pierre Clavel

Clavel lager idag 8 viner fra 3 ulike sub-appelasjoner; La Mejanelle, Pic St. Loup og St. Cristol. Tre terroir med unike og markante dialekter. Vinifikasjonen er utpreget tradisjonell. "On cherce le fruit et le terroir!" presiserer Estelle Clavel. All stilk fjernes og utbyttet er lavt.  Vinene tilsettes ikke kunstig gjær og fermenteringen skjer ved lav temperaturer. Les Garrigues er en klassisk Languedoc-vin fra La Mejanelle laget av Syrah, Mourvedre og Grenache, og dufter av mørke bær, lakris og garrigues. Vinen har god frukt, kompleksitet og en lang stram ettersmak. Les Garrigues  lagres hovedsakelig på betongtanker i 18 måneder før den tappes på flaske. "Da vi startet opp var dette er den vinen jeg ønsket og lage!" utbryter Pierre Clavel. Det var imidlertid Copa Santa som ble domenets kjennemerke. Druene til Copa Santa høstes sent, utbyttet er lavt, og vinen lagres kun på brukte, i gjennomsnitt 3 år gamle, fat. Vinen dufter av mørke kirsebær, bjørnebær, kakao/sjokolade og kan minne litt om en amarone men har et umiskjennelig særpreg og god syre som gjør vinen matvennelig.  Copa Santa er meget lagringsdyktig; vi har smakt 1998  gjentatte ganger og... hvilken vin! Fortsatt ung og viril!

Domaine Pierre Clavels viner er fra og med årgang 2010 sertifisert økologisk av ECOCERT og kultiverer i dag ca 30 ha vinmark med en samlet årsproduksjon på ca 200 000 flasker. Søk på vinmonopolets nettsider for å finne ut hvilke viner som for øyeblikket er i salg.