Copain Wines

Vinmaker Wells Guthrie
Adresse 7800 Eastside road, Healdsburg, CA 95448
Hjemmeside http://www.copainwines.com
E-post hospitality@copainwines.com
Telefon +1-707-836-8822

Wells Guthrie

 

 

 

 

 

Da Copain ble grunnlagt i 1999, var målet til Wells Guthrie (vinmaker) og Jay Thompson (investor, Murano Group) å bli en av de store vingårdene i verden. Dette skulle de få til ved å levere toppviner år etter år, og ved å gi vinkjøperne en uforglemmelig opplevelse. Idag kan vi slå fast at de er på god vei ...

Helt fra starten av har Copain (fr. venn) vært et høyt respektert vinhus i Healdsburg (Sonomas svar på Beaune). De spesialiserte seg tidlig på å lage klassiske enkeltmarksviner fra kjølige områder, og benytter terroir-orienterte metoder i vinlagingen. Målet er å lage balanserte, elegante viner som eldes med samme reffinement som en god Burgunder. I starten laget Guthrie store og “voldsomme” viner slik kjøperne i stor grad både har forventet og krevd av Californiske viner. En tur til Burgund og nord-Rhône overbevist ham imidlertid om at han aldri ville greie å lage viner som eldes bra uten å legge om stilen. Det gjorde han, og han forsøker nå å forene fransk eleganse med kjølig California frukt. Dette krever at de er selektive med valg av vinmarker og velger kun de som passerer nåløyet av terroir, kloner og økologisk drift. Dette har bragt dem opp til åssidene i Anderson Valley og Yorkville Highlands.

Alle vinmarkene er økologisk dyrket. 174 dekar er eiet av Copain selv, mens 134 dekar er eiet og dyrket av lokale druedyrkere. De fleste vinmarkene hører inn under appellasjonene Anderson Valley, Yorkville Highlands, Russian River Valley, Chalone, og Monterrey, der de to første er de mest fremtredende. Hovedsaklig dyrkes det Pinot Noir, Syrah, og Chardonnay i vinmarkene, som for det meste ligger i åssider der svalende vinder fra Stillehavet gir et kjølig klima. Copain har som mål å oppnå full kontroll over hver enkelt, noe som har vært en gradvis utvikling.

Oversikt over vinmarkene i Anderson Valley

Navarro, Reilly Heights og Yorkville highlands.

Til å begynne med kjøpte de druer fra områder som ga flotte og elegante viner. Deretter gikk de over til å leie de vinmarkene som ga best og mest konsistent resultat. Men etter å ha jobbet tett med vinmarkene i noen år, viste det seg at enkelte av dem skilte seg såpass mye ut at de bestemte seg for å kjøpe dem. På denne måten har de sikret seg kontroll fra vinmark til flaske for lang tid fremover, noe som også gir mulighet til å fininnstille druedyrkingen for hver enkelt av vinmarkene. Det å kunne optimere hver enkelt vinmark slik at den uttrykker seg fullt ut i flasken inspirerer arbeidslagene ute i felten og nede i kjelleren.

All frukt håndplukkes og sorteres nøye. Det skal være minimal manipulasjon under vinifikasjonen. Stein fjernes fra noe av frukten, men Syrah-basert vin gjæres med hele drueklaser. Chardonnay gjæres i tanker av rustfritt stål og nøytrale, franske eikefat, mens rødvin gjennomgår maserasjon delvis i ståltanker og delvis i nye eikefat.

Vingården ...

... og mer av utsikten fra den.

Vinen Copain lager kan deles inn i tre typer: De lett-tilnærmelige Tous Ensemble (fr: alle sammen) vinene, de mer nyanserte Les Voisins (fr: naboen) vinene, og de uttrykksfulle enkeltvinmarksvinene.

Series Tous Ensemble har viner som passer til det meste fra ledige måltider til stive middager. De er rene, tilnærmelige og klare til å drikkes, og kan kombineres med det meste av mat. Frukten til disse vinene kommer fra utvalgte områder i Mendocino County.

Serien Les Voisins har viner som er inspirert av en samling av naboliggende Pinot Noir vinmarker i enden av Anderson Valley. Det startet med at Guthrie dyrket en håndfull vingårder plantet med Syrah i Yorkville Highlands. Selv om hver av markene ga druer med høy fruktkvalitet, oppdaget han at dersom frukt fra nabomarkene ble blandet sammen, ble resultatet enda bedre. Dette mente han fortjente en egen tapping, og i 2009 lanserte de den første årgangen. Hver vin gjenspeiler terroiret den stammer fra (Pinot Noir fra Anderson Valley og Syrah fra Yorkville Highlands), og vinene lages i samme ånd som “village” vinene i Burgund.

På toppen av hierarkiet har vi enkeltmarksvinene. Hver vin gjenspeiler et øyeblikksbilde av livet til en enkelt vinmark, etter at både marken og druene har blitt pleiet en hel sesong. Bare en håndfull av de aller beste vinmarkene får status som enkeltvinmarksviner, og fra disse lages det vin som er like forskjellig som de som nyter dem. Selv om vinene godt kan drikkes når de slippes, er de laget for å lagres og vil utvikle seg positivt i mange år. Disse vinene lages i begrensede mengder og gjøres tilgjengelig bare for utvalgte kunder.

Utenfor den nye vingården (bygget i 2007), har Copain satt opp fluktstoler og lunsjbord, slik at gjestene kan slappe av og utsikten over Russian River Valley etter et besøk på gården.