Andre Perret

 

“One of my (as well as insiders’) favorite Northern Rhone producers is Andre Perret. His red wine offerings are among the most seductive, elegant and complex in the North, and his white wines, especially his Condrieus, are at the top of that appellation’s hierarchy. But first the reds. Perret’s consistently brilliant white wines are among the finest of the Northern Rhone.” Robert Parker, The Wine Advocate.

Smilende men litt brydd tar Andre Perret imot oss. Vi er forsinket og det er sent på ettermiddagen. Vi beklager. Vineriet er lite og beskjedenent innredet.  Et lite bord er klargjort for smaking under en hylle med en utstilling av flasker;  Condrieu, Chery, Clos Chanson blant noen fargerike etiketter av VdP des Collines Rhodaniennes , en vin laget av 100 % Merlot  og Perrets siste tilskudd til porteføljen. «1001 wines to try before you die» ligger på bordet. Andre blar i boka og viser oss siden med hans Condrieu Chery.

Andre Perrets viner er blandt Rhonedalens mest ettertraktede, og produksjonen er på beskjedene 15 000 flasker fra ca 4.5 ha dyrket vinmark i den Nordligste delen av Rhonedalen; og det er her,  i den krasse skråningen ved vestbredden til elven Rhonen at noen av verdens beste viner av Syrah – fra Cote Rotie og Hermitage– og Viognier fra Condrieu lages.  Andre Perret besitter noen av de flotteste parsellene i Chery og Chanson. Hans Condrieu Chery lages fra ca 3 ha vinmark av gamle Vioignier-stokker, plantet i 1948,  og selv om beliggenheten er blandt Condrieus beste er det Andre Perrets møysommelige jakt etter det perfekte som er drivkraften bak den høye kvaliteten. Vinifikasjonen er tradisjonell.  På 90 tallet eksperimenterte han med battonnage av de hvite under hele vinifikasjonen men han erfarte at vinene mister kompleksitet hvis det røres for mye etter fermentering og lar nå vinen hvile. Deretter lagres vinen på en blanding av ståltank og fat (hvorav ca 20 % nye) før de flasketappes.