Weingut Lützkendorf


Weingut Luetzkendorf

Weingut Uwe Lützkendorf er en av to produsenter i Saale-Unstrut som har fått den tyske kvalitetsbetegnelsen VDP, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter, som består av tysklands 200  beste produsenter.  Området er et av de minste i Tyskland og omfatter 730 hektar vinmarker hvor hvite druesorter utgjør opp mot 75% av Saale-Unstrut's vinbeplantning. De vanligste sortene er Müller-Thurgau, Riesling og Weißburgunder (Pinot Blanc). Saale-Unstrut, som har navn etter to elver, er Tysklands nordligste vindyrkningsområde og ligger i dalene rundt Naumburg og Freyburg omtrent 50 km vest for Leipzig.De eldste nedtegnelsene om vindyrkning her daterer seg tilbake til år 998 under keiser Otto III herredømme og området befinner seg på 51 breddegrad, helt på grensen av hvor vin kan dyrkes.

Uwe Lützkendorf forteller selv med lattermild og stolt stemme at en artikkel om ham i USA hadde tittelen "Wine making with the Polar Bears"

 

 

 

I lang tid leide familien Lützkendorf ut vinmarkene men  i 1991 gikk kontraktene ut og allerede samme år laget de sin egen vin. Etter en omfattende restrukturering med omplanting av vinmarker, bygging av oduksjonslokaler og oppkjøp av nye marker, har vingården idag 11 hektar  med parseller i Edelacker (Freyburg), Hohe Gräte (Karsdorf) and Köppelberg (Schulpforte). Druene som dyrkes er Silvaner, Riesling, Pinot Blanc, Traminer, Müller-Thurgau, Kerner,  Pinot Noir, Portugieser og Blauer Zweigelt. men det er spesielt hans rieslinger, weissburgundere og Silvanere fra vinmarken  Hohe Gräte (Karsdorf)  som utmerker seg i eliteklassen. Spesielt GGene fra denne vinmarken er blandt de beste i regionen.

Weingut Lützkendorf  dyrker et vinmarksområde på ca. 10,45 ha og druetypene fordeler seg slik:
 
Silvaner - 35,38% Riesling - 18,82%
Weißer Burgunder - 12,5% Traminer - 4,8%
Gutedel - 3,6% Kerner - 1,07%
Portugieser - 9,36% Spätburgunder - 9,86%
Blauer Zweigelt - 3,55% Müller-Thurgau - 1,16%
 
De siste årene har gjennomsnittsutbytte ligget på40 hl/ha.

Vinmarkene ligger mellom 100 m og 250 m over havet.
Karsdorfer hohe Gräte er en sør / sør-vestvendt vinmark øst for Karsdorf. Det lokale klimaet her er spesielt preget  av lite nedbør med varme somre og milde vintertemperaturer. Solstrålingen resulterer i tidvis ekstremt høye temperaturer i sørhelligene
Jordsmonnet består av lag fra triastiden med opptil 25 m tykke lag av gips (Keuper) og skjellkalk.

Uwe Lützkendorf opptatt av bærekraftig praksis; vinene modnes svært reduktivt enten i ståltanker eller eikefat. Nesten uten unntak er samtlige viner tørrgjæret og Süssreserve benyttes aldri slik at de kjennetegnes av en flott syre og mineralitet. Flere av vinene er tilgjengelige i Norge enten i bestillingsutvalget eller i spesialbutikkene.

Søk