Mas Jullien


 

Pioneren

 

På 80 tallet var Langudocs vinproduksjon dominert av kooperativer.  Produksjonen var høy og kvaliteten lav. Frustrert over Langudocs undødvendig svake rykte bestemte Olivier Jullien seg for å statuere et eksempel. Med råmatereale bestående av gamle stokker av Carignan og Mouvedre, Carignan blanc og Chenin, begynte han å eksperimentere. Oliver ble raskt overbevist at terroiret i høydedragene rundt det nåvæende terrasses du Larzac var spesielt gunstig for kvalitetsvin. Han begynte å leke med druesammensetning og ulike terroir. Ved å spille på lag med naturen er man rustet til å forstå årgangenes styrker og svakheter smat dets samspill med terroiret. For Oliver er vin poesi så hvert år lager han et dikt som  skal fremheve årgangens personlighet - vinens personlighet.

Mas Jullien var en av de første i regionen som ble sertifisert økologisk, men han var sterkt kritisk til organets retningslinjer og føringer. For Olivier har det alltid vært en selvfølge med et sunt økologisk eller pragmatisk biodynamisk jordbruk. Men organet satte kunstige føringer. I protest bestemte han seg å gi tilbake sertifiseringen, og siden den gang har har det vært en betydlig positiv utvikling i retningslinjene som defineres av organet og som også reflekteres i en bedre forståelse av jordsmonn og vinproduksjon. Det er nettopp derfor Mas Jullien igjen er under konvertering. Uansett, sertifisering eller ei Mas Jullien er Olive, og han bruker, som alltid, kun naturlig gjær; fatlagring foregår hovedsakelig på store brukte eikeliggere. Det tilsettes minimalt med svovel  "Jeg skulle ønske jeg ikke trengte å svovle vinene men vinene blir for "like" hvis jeg ikke tilsetter litt svovel før flasketapping. Terroiret forsvinner." Mas Jullien er en ekte pioner og yter stor respekt. Tross hardere og hardere konkuranse lager han uten tvil noen av de beste vinene i regionen og etterspørselen er skyhøy. Kun 60 flasker av av hans ble sluppet i mai 2013 tok veien til Norge

.

Tags

Søk